Θέρμανση κτιρίων - Αυτονομία θέρμανσης

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχει οδηγήσει τους περισσότερους Έλληνες στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης. Ας εξετάσουμε τις προτεινόμενες λύσεις κατά κατηγορία τεχνολογίας και καυσίμου προσπαθώντας να τις αξιολογήσουμε. Ας έχουμε κατά νου ότι ένας σύγχρονος λέβητας πετρελαίου ή αερίου προσεγγίζει σε απόδοση το 97-98%, ενώ ακόμη και πολύ παλιότερα μοντέλα δεν πέφτουν κάτω από 85%.

Στερεά καύσιμα: Πρώτη κατηγορία στις εστίες καύσης στερεού καυσίμου είναι τα τζάκια. Ένα συμβατικό τζάκι, στην καλύτερη περίπτωση, επιτυγχάνει μια αξιοποίηση της ενέργειας που περιέχεται στα ξύλα σε ένα ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 15%. Ένα αντίστοιχο ενεργειακό τζάκι, μπορεί να φτάσει σε απόδοση (το πολύ) στο 75%. Εκτός από την μειωμένη απόδοση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την σημαντικότατη (έως και επικίνδυνη) ρύπανση της ατμόσφαιρας, την αύξηση της υλοτομίας και την ταλαιπωρία του ανεφοδιασμού και της αποθήκευσης. Οι ξυλόσομπες και οι καυστήρες pellet, βιομάζας κτλ. επιτυγχάνουν μεγαλύτερα ποσοστά απόδοσης, αλλά διατηρούν τα υπόλοιπα μειονεκτήματα.

Θέρμανση με ηλεκτρισμό: Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για θέρμανση με ηλεκτρικά σώματα, υπέρυθρα πάνελ, λάμπες κ.α. Το εμπορικό δαιμόνιο μας υπόσχεται θέρμανση χώρων με 7-8 λεπτά την ώρα, κάτι που φυσικά δεν ισχύει όπως φαίνεται από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του είδους θέρμανσης είναι η τμηματική θέρμανση των χώρων και από εκεί προκύπτει η όποια οικονομία. Όσον αφορά τα κλιματιστικά τελευταίας τεχνολογίας (COP>3) εκεί πράγματι μιλάμε για οικονομική λύση.

Φυσικό αέριο - πετρέλαιο: Πρόκειται για θέρμανση υψηλής απόδοσης η οποία αδικείται από δύο κυρίως παράγοντες. Τις υψηλές τιμές των καυσίμων και την αδυναμία τμηματικής θέρμανσης των χώρων. Τα προβλήματα είναι πιο συχνά σε παλιά κτίρια, χωρίς αυτονομία θέρμανσης όπου πλέον τα καλοριφέρ δεν ανάβουν καθόλου.

Ανανεώσιμες πηγές: Θέρμανση από τον ήλιο και γεωθερμικές εγκαταστάσεις, με ιδιαίτερα υψηλό βαθμό απόδοσης (COP>4.7). Οι αντλίες θερμότητας αυτού του τύπου είναι και οι πιο οικονομικές στην κατανάλωση ενέργειας ενώ ταυτόχρονα αποτελούν λύση φιλική προς το περιβάλλον. Το βασικό μειονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι το αρχικό κόστος επένδυσης και το ότι εφαρμόζεται κυρίως σε καινούργια κτίρια. Για μια πιο λεπτομερή ενημέρωσή σας δείτε και τη σχετική έρευνα του ΕΜΠ εδώ. Η εταιρία μας εξετάζει και εφαρμόζει όλες τις λύσεις σε ανάλογα με την περίπτωση.

Για συστήματα κεντρικής θέρμανσης σε πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, πιστεύουμε ότι καλό είναι να αποφύγετε την ενεργοβόρα και δαπανηρή θέρμανση με ηλεκτρικά σώματα.

Αρχικά εξετάστε το ενδεχόμενο να αυτονομηθείτε, χρησιμοποιώντας ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες θέρμανσης. Εναλλακτικά, τροποποιούμε συστήματα θέρμανσης παλιάς τεχνολογίας εγκαθιστώντας συστήματα αυτονομιών με ασύρματη θερμιδομέτρηση, θερμοστατικές βαλβίδες σε κάθε χώρο, κυκλοφορητές μεταβλητού φορτίου με frequency converter. Με την τεχνολογία που εγκαθιστούμε, μπορείτε να θερμαίνετε τους χώρους τις ιδιοκτησίας σας αυτόνομα και ανάλογα με τις ώρες που χρησιμοποιούνται. Ενημέρωση του κανονισμού πολυκατοικίας. Σύνταξη νέας κατανομής δαπανών με αυτονομία ανά ιδιοκτησία χωρίς χρέωση.

Γιατί michanikoi.com;

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί στην άβολη θέση να διαπιστώσουμε πως οι κατασκευές που ακριβοπληρώσαμε, δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές λειτουργικότητας, άνεσης, οικονομίας και ασφάλειας που θα έπρεπε.

Ξεχάστε τέτοιες σκοτούρες, χρησιμοποιώντας τους έμπειρους μηχανικούς και τεχνίτες του michanikoi.com για έργα σχεδιασμένα ακριβώς στις δικές σας ανάγκες που θα κρατήσουν για μια ζωή!

Όλοι οι μηχανικοί σε ένα site!

Ομάδα μηχανικών

Είμαστε εδώ για να καλύψουμε κάθε σας ανάγκη! Όλοι οι μηχανικοί της ομάδας μας είναι άριστα καταρτισμένοι και έτοιμοι να σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Υπεύθυνος μηχανικός: Παναγιώτης Πραγαλός